AbracaAdabrá.Ediciones

יום שישי, 28 בספטמבר 2012

האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי פי

בס"ד

האזינו השמים = 474 = דעת = עץ השדה = ערב רב
ואדברה = 218 = ריח = ביראה = רטט = ירח = למנצח

ותשמע הארץ = 1112 = [דב' יח,יג] תמים תהיה עם י-הוה א-להיך = [תהי' לג,ה] אהב צדקה ומשפט חסד י-הוה מלאה הארץ = חג מתן תורה = שבת קודש 
אמרי פי = 341 = שלוה = פרה אדומה

דבר אחר:

האזינו = 79 = עדה = דעה = גולם 
השמים = 395 = נשמה = פרנסה = שלטון = משנה = רבי עקיבא = אהבה ושלום
ואדברה = 218 = ריח = ביראה = רטט = ירח = למנצח
ותשמע = 816 = שיתוק = שמחת חיים
הארץ = 296 = אור לגוים = צור = נר הבדלה =  2 * 148 \\ 148 = נצח = פסח
אמרי פי = 341 = שלוה = פרה אדומה

דבר אחר:

האזינו   ---> פשיטא: מקשיבים לנאמר, דהי' בתורה, דהי' תרי"ג כדלהלן
השמים ואדברה = 613 = תרי"ג
ותשמע הארץ אמרי פי = 1453 = [תהי' עח,טז] ויוצא נוזלים מסלע ויורד כנהרות מים = [תהי' עח,כט] ויאכלו וישבעו מאד ותאותם יבא להם {מאוד מיוחד: רק שני פסוקים בכל התנ"ך בערך זה, ושניהם באותו פרק תהילים} 


דבר אחר:

האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי פי - רת"ס
ראש: ההווהא"פ = 108 = גהינם = חינם = ימי חייך = עגלה = נבון = חצי
תוך: אזינשמיאדברתשמארמ"ר = 1806 = [במ' טז,כא] הבדלו מתוך העדה הזאת ואכלה אתם כרגע = [במ' כג,ו] וישב אליו והנה נצב על־עלתו הוא וכל־שרי מואב = [דה"ב כה,ב] ויעש הישר בעיני יהוה רק לא בלבב שלם 
סוף: ומהעצי"י = 231 {שערים!} = רל"א


  
  
 






יום שני, 10 בספטמבר 2012

ספר טוביה משבט נפתלי



ספר טוביה

כתובים אחרונים

תרגם מיוונית: יצחק זעקיל פרענקיל

ווארשא 1885 



על הספר
הספר מספר על טובי שהיה מגולי עשרת השבטים שגלו לנינוה ע"י מלך אשור. טובי נשאר נאמן לתורת ה' ולמצוותיו. טובי נתנסה בניסיון קשה, אם יישאר נאמן גם כאשר פוקד אותו אסון. הוא עומד בניסיון וזוכה לעושר ולאריכות ימים. 
נחלקו החוקרים אם ספר טוביה נכתב עברית ארמית או יוונית, רוב החוקרים נוטים לומר כי הספר במקורו נכתב בעברית. 
הספר נזכר לראשונה ע"י אוריגינס במאה ה- 3 שהגיע למסקנה כי היהודים אינם משתמשים בספר טוביה ובספר יהודית. 
הספר העברי המקורי כנראה אבד, וממנו נולדו הנוסחאות העבריים והלועזיים. יש תרגומים של הספר בסורית, תרגום כושי ותרגום פרסי. (ע"פ אברהם כהנא "הספרים החיצוניים" כרך ב'). 

התוכן: 
פרק א 
[טוביה גומל חסדים] 
פרק ב 
[טובי קובר מתים] 
[טובי מתעוור] 
פרק ג 
[תפילת טובי] 
[תפילת האשה מהעיר רגוש] 
פרק ד 
[צוואת טובי] 
פרק ה 
[בנו של טובי הולך לגבות חוב] 
פרק ו 
[טוביה מגיע לבית שרה] 
פרק ז 
[בבית רעואל] 
[נישואין עם שרה] 
פרק ח 
פרק ט 
[החוב מוחזר לבן טובי] 
פרק י 
[חזרה לעיר טובי] 
פרק יא 
[בבית טובי] 
פרק יב 
[פרידה מהמלאך] 
פרק יג 
[תפילת טובי] 
פרק יד 
[צוואת טובי]

[טוביה גומל חסדים]
(א) איש היה ממטה נפתלי ושמו טובי, ומושבו בעיר אחת הגליל העליון ממעל לאשור ומשמאל לשפת הים. (ב) והוא היה מן הגולה אשר הגלה שלמנאסר מלך אשור, ואף כי נשבה בין הגויים לא סר מתורת אלוהיו ומחוקותיו. (ג) ויהי תמיד מעוז לדל, וייתן מכל אשר לו לאחיו ולקרוביו אשר אתו בשביה. (ד) ואף אמנם היה הצעיר ממטה נפתלי, לא תעה מדרך הטוב והישר בעיני ה'. (ה) וכי ראה את העם עובדים את עגלי הזהב אשר עשה ירבעם מלך ישראל קצה נפשו בתועבותיהם. (ו) ויעל מימים ימימה אל בית ה' בירושלים ויעבוד את ה' אלוהי ישראל וישתחוו לו. (ז) ויבא שם את ראשית בכורי אדמתו ומעשר מכל אשר לו. (ח) ולתקופת השנה השלישית נתן את מעשר תבואתו לגר ליתום ולאלמנה. (ט) ככה היה משפט האיש ומעשהו כל הימים. (י) ויהי כי גדל טובי וייקח אישה ממשפחתו ושמה חנה, ויולד בן ויקרא אותו בשמו טובי. (יא) ויורהו את דרכי ה' מנעוריו ליראה אתו ולסור מרע. (יב) ויהי אחרי הגלותו עם אשתו ובנו ועם כל שבטו בתוך יתר בני הגולה לנינוה, וירא את העם אוכלים ממאכלי הגויים, ותיגעל נפשו בהם ויישמר מנגוע בם. (יג) ויען כי ירא את ה' בכל לבו, ויט ה' אליו חסד, וייתן חנו בעיני שלמנאסר מלך אשור. (יד) והמלך לא מנע ממנו לצאת ולבוא כטוב בעיניו, ולעשות כפי אוות נפשו. (טו) וילך אל כל אסירי הגולה וינחם אתם וידבר על ליבם. (טז) ויבא גם לעיר רגוש בארץ מדי, ובידו עשרה כיכרי כסף אשר נתן לו המלך למנה. (יז) וירא בתוך אסירי ישראל איש אחד ושמו גבאל, והנה הוא דל מאד וילווהו את הכסף וייקח כתבו ממנו. (יח) ויהי ברבות הימים, וימת שלמנאסר, וימלוך סנחריב בנו תחתיו, והוא שנא את בני ישראל במאוד מאוד. (יט) וטובי הלך כדרכו יום יום אל השבויים וינחם אותם, וייתן לכל איש כפי אשר מצאה ידו. (כ) מלחמו נתן לרעבים, וילבש את הערומים, ויקבר את החללים ואת המתים. (כא) ויהי בעת ההיא וינס סנחריב מארץ יהודה, יען כי נגפו אלוהים על חרפתו אשר חרפהו. (כב) ויהי בשובו אל ארצו, וישפוך חמתו על היהודים, ויהרוג מהם רבים, ויקבר אותם טובי. (כג) וישמע המלך ויצוו להמיתו, וייקח את כל רכושו מידו. (כד) וייקח טובי את אשתו ואת בנו, ויברח מפניו, ויגור בהיחבא עם קרוביו. (כה) ויהי לימים עוד חמישים וחמשה, וישלחו בני המלך את ידם באביהם ויכוהו נפש. (כו) ויוגד לטובי, וישב אל ביתו ויושב לו כל רכושו וכל הון ביתו. 

[טובי קובר מתים]
(א) ויהי ביום חג השבועות ויעש טובי משתה. (ב) ויאמר אל בנו לך נא בני וקרא את כל יראי אלוהים ממשפחתנו, ויאכלו וישתו אתנו. (ג) ויהי בצאתו וישב מהר ויגד לאביו. הנה ראיתי איש בחוץ נופל מת ארצה. (ד) וימהר טובי וירץ החוצה, ויישא את המת בסתר אל ביתו לקבור אתו בלילה. (ה) ואחרי הסתירו שב אל קרואי המשתה ויאכל את לחמו בדאבון נפש. (ו) ויזכור את דבר ה' ביד עמוס הנביא והפכתי חגיכם לאבל. (ז) ויהי כבוא השמש ויקום טובי ויקבור את מתו. (ח) ויוכיחו רעיו אותו ויאמרו. הנה זה ימים והמלך ציוה להמיתך ותמלט, ועתה תשוב לקבר את המתים. (ט) וטובי ירא את דבר ה' יותר מדבר המלך, ויאסוף בסתר את החללים אל ביתו ויקבור אתם בלילה. 

[טובי מתעוור]
(י) ויהי היום בשובו מקבור את המתים, והוא עייף, וישכב על יד קיר הבית ויישן. (יא) ויקר מקרה והנה עטלף אחד הריק צואתו מקנו, ותפל בעודנה חמה על פניו, ותעוור את עיניו. (יב) וה' הביא עליו את הרעה הזאת לנסותו, ולמען ילמדו ענווים דרכו, כאשר עשה לעבדו לאיוב. (יג) ומיראתו את ה' מנעוריו ומדבקו במצוותיו, לא זעף לבו על ה' ואין בפיו תלונה בהכותו בעיוורון את עיניו. (יד) ויחזק עוד בתומתו, ויברך את ה' כל ימיו. (טו) ויהתלו בו רעיו כאשר התלו הרעים באיוב ויאמרו לו. (טז) איה אפוא תקוותך, כי פרסת לרעב לחמך וקברת את המתים. (יז) ויוכיחם טובי ויאמר. (יח) אל נא אחי כן תדברו כי בני קדושים אנחנו המייחלים לחיי עולם. (יט) וה' ינחילם לכל הנאמנים בבריתו ומחזיקים באמונתו. (כ) וחנה אשתו תמכה פלך בידיה ותכלכל את בעלה בפועל כפיה. (כא) ויהי היום ותבא בשכרה גדי עזים הביתה. (כב) וישמע טובי את קול הגדי ויאמר, מה קול הגדי הזה באזני, לכו וראו אולי גנוב הוא אתי. (כג) ואם כן הוא, השיבו אותו לבעליו, כי לא נכון הוא ללחם לחם גזול ולנגוע בו. (כד) ותקצוף אשתו על דבריו ותאמר. (כה) הלא תראה כי תוחלתך נכזבה וכל צדקתך לתוהו. (כה) והיא לא חדלה להרעימו בדברה אליו יום יום כדברים האלה. 

[תפילת טובי]
(א) ויהי כי מרה לו נפשו ויישא טובי את קולו ויבך ויתחנן אל ה' ויאמר.
(ב) צדיק אתה ה' וישר משפטיך וחסד ואמת יקדמו פניך. (ג) ועתה ה' חנני נא ואל תנקם בי בחטאי. (ד) חטאות נעורי ופשעי אבותי הסר מנגד עיניך. (ה) עקב עזבנו את מצוותיך נתתנו ביד אויבנו לרדות בנו בחמס ובחרב ובשביה, והננו לבוז ולחרפה בגויים אשר הדחתנו בם. (ו) שפטים גדולים ונוראים עשית בנו, עקב אשר עברנו את בריתך ולא הלכנו בדרך האמת לפניך. (ז) ועתה עשה נא עמדי חסד, וקח נא את נשמתי בשלום, כי טוב מותי מחיי.
[תפילת האשה מהעיר רגוש]
(ח) ויהי בעת ההיא והנה אשה ב'רגוש' אשר בארץ מדי ושמה שרה בת רעואל ותקל בעיני שפחת אביה. (ט) כי אורשה לשבעת אנשים זה אחר זה, ובטרם קרב איש אליה ביעתתם רוח רעה וימותו. (י) ויהי היום והיא מתוכחת עמה, ותאמר השפחה אליה בת מרצחת אנשים את. (יא) מי ייתן ולא נראה ממך פרי בטן עד עולם אם בן או בת. (יב) הלהרגני את אומרת כאשר הרגת את שבעה בעליך. (יג) ויהי כשמעה את הגידופים האלה, ותעל בצר רוחה החדרה אל העלייה, ותשב שמה שלושת ימים לילה ויום. (יד) לחם לא אכלה ומים לא שתתה, ותבך ותתחנן אל ה' לאסוף את חרפתה. (טו) ויהי ביום השלישי אחרי כלותה להתחנן, ותהלל את ה' ותאמר.
(טז) מהולל שמך ה' אלוהי ואלוהי אבותי גם באפך תעשה חסד ותסלח לעוניינו בעת צרה בקראנו אליך. (יז) לך ה' אשא פני ועיני כלו לישועתך נצח. (יח) ועתה ה' הסר נא את חרפתי מעלי ופדני מצרותי, ואם אין השב נא רוחי אליך. (יט) גלוי וידוע לפניך כי לא שאלתי לי איש ונשמרתי מכל חפץ רע. (כ) עם לצים לא היה חלקי, ולא לקחתי איש מעונג כי אם ליראה את שמך. (כא) ועתה לא ידעתי אם אנכי לא יקרתי להם או אם הם לא יקרו לי, ואתה שמרתני לאיש אחר, כי מחשבותיך לא כמחשבת אדם. (כב) אמנם בזאת אני בוטחת, כי תרחם על יראיך ותפדה מצרות נפשם. (כג) ואת אשר תאהב תוכיח, כי לא אל חפץ שחת אתה. (כד) הלא על פיך השמש תזרח אחרי הרעם, כן תהפוך אבלנו לשמחה ולששון. (כה) יהי שמך ה' מבורך מעתה ועד עולם.
(כו) וייעתר ה' לשניהם בעצם היום הזה, וישלח את מלאכו את רפאל לרפאותם משבריהם כי עלתה שוועתם כאחת השמים. 

[צוואת טובי]
(א) וטובי אמר בלבו כי שמע ה' את תפילתו וכי קרבו ימיו למות. (ב) ויקרא אל בנו ויאמר אליו.
(ג) שמע בני אמרי אביך ושימם בתוך לבך. (ד) בקחת אלוהים את נפשי וקברת את עצמותיי. (ה) כבד את אמך כל ימי חייה, וזכור את אשר חבלה בשאתה אתך בבטנה. (ו) והיה כאשר תמות גם היא, וקברתה בקבורתי. (ז) שווה ה' לנגדך תמיד, והישמר מעון ומעבר את פי ה'. (ח) תן מהונך לעני, ואל תעלם עיניך ממנו, ויברכך ה' אלוהיך. (ט) החזק ידי אביון כפי אשר תשיג ידך. (י) אם רב לך תן הרבה, ואם מעט תן לו בעין טוב, כי ברוב ימים תמצאנו בעת צרה. (יא) צדקה תציל מחטא וממות, וביום רעה אל תזניחך. (יב) מלוה ה' חנן דל וגמולו ישלם לו. (יג) אל תיתן לקדשה, חילך שטה מעליה ודבק באשת חיקך. (יד) הסר גאה מלבבך ומשפתי פיך, כי היא ראשית כל רעה. (טו) תן לשכיר פועלו ולא תלין פעולתו עד בוקר. (טז) את השנוא לך אל תעשה לעמיתך. (יז) פרוס לרעב לחמך, וכי ראית ערום וכסיתו. (יח) בהיקבר איש צדיק תן מיינך ומלחמך, ועם אנשי רשע אל תלחם. (יט) כי תבקש עצה לך והיוועץ את איש נכון. (כ) ברך אלוהים בכל עת ובקשהו להישיר דרכיך.
(כא) ועתה דע בני כי בהיותך עוד רך בשנים הלוויתי עשרה ככרי כסף לגבאל היושב ברגש בארץ מדי וכתבו בידי. (כב) ועתה לכה נא ואשלחך אליו לבקש את הכסף מידו ולהשיב לו את כתבו. (כג) ואל תעצב בני על כי דלונו מאוד כי עוד ייטיב אלוהים לנו אם ירא נירא אתו ונעשה את הטוב בעיניו.

[בנו של טובי הולך לגבות חוב]
(א) ויען טוביה את אביו ויאמר: כל אשר דברת אלי אעשה. (ב) אך לא ידעתי איכה אבקש את הכסף הן לא יכירני האיש וגם אנכי לא ידעתיו. (ג) מה האות אשר אתן לו אם לא יאמין לדברי וגם את הדרך לא ידעתי. (ד) ויען אביו ויאמר: הנה כתבו בידי ואך תראהו לו ולא ימנע את הכסף ממך. (ה) ועתה לך בני ובקש לך חבר נאמן אשר ילך בשכר אתך למען השג את הכסף בעודני חי. ו) ויצא טוביה החוצה והנה עלם יפה תואר לקראתו, ומותניו חגורים, והנכון לשום לדרך פעמיו. (ז) וטוביה לא ידע כי מלאך אלוהים הוא, וישאלהו לשלום ויאמר מי אתה ידידי. (ח) ויענהו העלם ויאמר מבני ישראל אנכי. (ט) ויאמר טוביה אליו. הידעת את הדרך לארץ מדי? ויאמר: ידעתי. (י) כי זה פעמים ושלוש עברתי בארץ ונאספתי אל בית גבאל אחינו בעיר רגוש היושבת על הרי אחמתא בארץ מדי. (יא) ויאמר טוביה אל העלם: הואל נא ועמוד עד אגלה את אוזן אבי. (יב) וילך טוביה ויגד לאביו, והוא משתאה ויקרא את העלם. (יג) ויהי בגשתו אל הזקן ויברך אתו ויאמר ייתן לך אלוהים לב שמח. (יד) ויען טובי ויאמר: מה לי ולשמחה, הנה עיני חשכו מראות ואור השמש לא יהל לי. (טו) ויענהו העלם ויאמר: קווה לה' ויושע לך. (טז) ויאמר טובי: אם יש את נפשך ללכת עם בני לרגש בארץ מדי אל גבאל מודעי ונתתי לך את שכרך בשבתך אתו. (יז) ויען המלאך ויאמר: תנה אתו על ידי אנכי אוליכהו ואשיבנו לך בשלום. (יח) ויאמר טובי: בי אדוני הודיעני נא את משפחתך ואת שם שבטך. (יט) ויאמר המלאך אליו: רב לך כי מצאת חבר לבנך ולמה זה תשאל למשפחתי. (כ) אולם למען לא תדאג לבנך כי שמי עזריה בן חנניה. (כא) ויאמר טובי: אכן ממשפחת אנשי שם אתה, אל נא תקצוף כי שאלתיך. (כב) ויאמר המלאך: השב אשיב את בנך אליך בריא ושלם והצגתיו לפניך. (כג) ויען טובי ויאמר לכו לשלום, וה' ישלח מלאכו לפניכם לשמרכם בדרך. (כד) ויכן טוביה את כל מחסורו לדרך ויישק לאביו ולאמו וילכו. (כה) ותישא אמו את קולה ותבך ותאמר לבעלה: ראה את משענת שיבתנו לקחת ממנו ותשלחנו. (כו) לו היה לך כסף כי עתה לא שלחת את בנך את יחידך מאתנו. (כז) האם לא שקטנו בעוניינו ואם לא נבחר לנו בננו זה מהון ועשר. (כח) וינחם טובי את אשתו ויאמר: (כט) חדלי מבכות על בנך, כי ה' ישמר צאתו ובואו ועיניך תחזינה אתו בשובו בשלום. (ל) כי בטחתי בה' כי ישלח את מלאכו אתו לנחותו בדרך ולהצליח את דרכו וגם שוב ישוב בשובה ונחת. (לא) ותשקוט אשתו ותידום. 

[טוביה מגיע לבית שרה]
(א) וישא טוביה את רגליו וילך וכלבו רץ אתו, ויבוא ביום הראשון עד נהר חידקל. (ב) וילך אל הנהר לרחוץ את רגליו והנה דג גדול לקראתו פתח פיו לבלעו. (ג) ויחרד טוביה חרדה גדולה ויקרא בקול גדול ויאמר אהה אדוני כי אבלע. (ד) ויאמר המלאך אליו: שלח נא ידך ואחז בסנפיריו ומשכהו היבשה. (ה) וימשכהו היבשה והנה הדג מפזז לרגליו. (ו) ויאמר המלאך אליו: בתר אותו בתווך, וקח לך את הלב ואת המררה ואת הכבד כי טובים הם לרפואה. ויעש כן. (ז) ויצלו מבתרי הדג ויאכלו, והנותר מלחו במלח ויצטיידו בו על הדרך עד לבוא רגשה. (ח) וישאל טוביה את המלאך ויאמר: עזריה אחי הודיעני נא את כוח הקרבים אשר שמת לבדנה. (ט) ויענהו המלאך ויאמר: בתתך מן הלב על גחלי אש עד עלות העשן הנדוף תנדוף עשנו כל רוח רעה מאיש או אישה ולא תוסיף להרע עוד. (י) והמררה תעלה ארוכה לאשר יש לו תבלול בעיניו במושחו בה את העיניים.(יא) ויוסף טוביה לשאול ויאמר: אנה נסור הלילה. (יב) ויען המלאך ויאמר: הנה פה איש ושמו רעואל, והוא משארי בשרך. (יג) ולו בת יחידה ושמה שרה, ואין לאיש עוד בנים זולתה. (יד) והיה בקחתך את בתו לאישה וירשת את כל נחלתו. (טו) לכן בקש אתה מידו והוא יתננה לך. (טז) ויאמר טוביה: הנה שמעתי עליה לאמור כי זה שבע פעמים אורשה לשבעת אנשים וימותו כולם ברוח רעה. (יז) ועתה פן יקרה לי כמקריהם והורדתי את שיבת אבותי ביגון שאולה כי בן יחידם אנכי. (יח) ויען המלאך ויאמר: שמע בני והגדתי לך במי תמשול הרוח הרעה. (יט) בכל הבוזים את דבר ה' בקחתם אשה מרוח זנונים ובלי דעת כסוס ופרד במדבר. (כ) ואתה אם ארש תארש אתה והלכת בחדר משכבה ותינזר ממנה שלושת ימים להתפלל אל ה'. (כא) והיה בלילה הראשון בהשליכך את כבד הדג על הגחלים תסור רוח הרעה. (כב) ובלילה השני תקרב אליה בלב טהור כאבותינו הקדושים. (כג) ובלילה השלישי תברך להוליד בנים ישרים. (כד) ומאז והלאה תבוא אליה ביראת ה' ולא מעונג ותשוקה. (כה) למען הביא ה' על זרעך את הברכה אשר דבר לאברהם אביך. 

[בבית רעואל]
(א) ויסורו אל בית רעואל ויאספם בכבוד הביתה. (ב) וירא רעואל את פני טוביה ויאמר אל חנה אשתו ראי את פני העלם הזה כראות פני בן אחותי. (ג) ויאמר: מאין אתם אחי ויאמרו ממטה נפתלי ומאסירי נינוה אנחנו. (ד) וישאל להם רעואל ויאמר הידעתם את טובי שאר בשרי ויאמרו ידענו. (ה) ויהי כאשר יספר להם את כל החסדים אשר עשה טוביה עמו, ויאמר המלאך אליו האיש אשר שאלת עליו הוא אבי העלם הזה. (ו) ויקם רעואל וייפול על צווארי טוביה ויישק לו ויבך על צוואריו עוד. (ז) ויאמר ברוך אתה לה' בני כי בן ישר ותמים אתה. (ח) וגם חנה אשתו ושרה בתו שמעו את הדבר ותבכינה. (ט) ויצו רעואל לטבוח טבח ולהכין משתה. (י) ויהי בשבתם אל השולחן ויפצר בם רעואל לאכול. (יא) ויאמר טוביה לא אוכל ולא אשתה עד אשר אם עשית את שאלתי, לתת לי את שרה בתך לאשה. (יב) וישמע רעואל ויפג לבו, כי זכר את אשר קרה לשבעת האנשים אשר באו אליה ויירא פן יקרה לו כמקריהם. 

[נישואין עם שרה]
(יג) ויהי כאשר אחר לענות ויאמר המלאך אליו: אל תירא מתת לו את בתך, כי לאיש ירא אלוהים היא נצפנה,ועל כן לא הייתה לאיש אחר. (יד) ויאמר רעואל עתה ידעתי כי שמע ה' את תחנתי ולא החריש אל דמעותיי. (טו) וכי שלח אתכם לפני לתת את בתי לאיש ממשפחתי כאשר ציוה לנו משה, ועתה לא אחשוך אותה ממך. (טז) וייקח את ימין בתו ויתקעה בכף טוביה ויאמר. (יז) ה' אלוהי אברהם אלוהי יצחק ואלוהי יעקב יהי עמכם. (יח) יהי חלקכם ברוך וה' אלוהים יצווה את ברכתו עליכם. (יט) ויכתבו את הדברים לעד על ספר ויאכלו וישתו ויברכו את ה'. (כ) ויקרא רעואל את אשתו ויצווה להכין להם חדר. (כא) ויהי בהוליכו את שרה בתו אל קובתה ותיתן את קולה בבכי. (כב) ויאמר אליה הרגעי בתי כי ה' אלוהי השמים יהפוך את הקללה לברכה. 

(ד) ויאמר טוביה אל כלתו: קומי נא שרה ונעתר אל ה' שלשת ימים לילה ויום לתת לנו רחמים ואחרי כן אבוא אליך. (ה) כי בני קדושים אנחנו, ולא נעשה כמעשה הגויים אשר לא ידעו את ה'. (ו) ויקומו ויתפללו אל ה' לשמרם מכל פגע רע.
הודות והלל לך ה' אלוהי ישראל על אשר לא עשית כאשר יראנו. (יז) כי ריחמתנו כחסדך, והשבת את צורר נפשנו וחמלת על שני בניך אלה. (יח) ועתה ה' אלוהינו תן להם לב שלם ליראה את שמך ולהודות את חסדך למען ידעו כלם כי אתה לבדך בכל הארץ ואין בלתך.
(יט) ויצו רעואל את עבדיו למלאות את הקבר עפר טרם יאיר היום. (כ) ואת אשתו ציוה לעשות משתה ויום טוב, ולהכין להם כל מחסורם בדרך. (כא) וישחט ממיטב הפרים שנים וארבעה כבשים, ויקרא לכל שכניו ולכל אוהביו אל המשתה אשר הכין. (כב) ויהי כי הקיפו ימי המשתה, וישבע רעואל את חתנו לשבת אתו עוד שני שבעות ימים. (כג) ויחץ רעואל את כל קנינו וייתן מחציתו לטוביה וכתבו נתן בידו על הנותר אחרי מותו. 

[החוב מוחזר לבן טובי]
(א) ויקרא טוביה אל המלאך אשר חשבו לאיש ויאמר אליו: עזריה אחי לא תשמע לקולי. (ב) הן הגדלת את חסדך עמדי עד היום הזה, ואם גם אהיה לך לעבד עולם לא השבתי לך כגמול ידיך. (ג) ועתה זה חסדך עוד אשר תעשה עמדי. (ד) קח נא מן העבדים ומן הגמלים ולך אל גבאל ברגש בארץ מדי, והשב לו את כתבו לקחת את הכסף מידו, וקרא אותו אל המשתה אשר אעשה. (ה) הנה נא ידעתי כי יספור אבי את ימי התמהמהתי, ואם אאחר עוד מן המועד אשר יעד לי וקצרה נפשו למות. (ו) גם ידעת כי השבע השביעני חותני לשבת אתו עוד ימים אחדים ולא יכלתי להשיב את פניו. (ז) וייקח המלאך ארבעה עבדים מעבדי רעואל ושני גמלים וילך רגשה. (ח) וימצא את גבאל וישב לו את כתבו וייקח את הכסף מידו. (ט) ויספר לו את כל הקורות אשר קרו את בן טובי ויקרא אתו אל המשתה. (י) ויהי כי באו שניהם אל בית רעואל וירא אתם טוביה וירץ לקראתם. (יא) וישקו איש את אחיו וגבאל בכה על צווארי טוביה ויהלל את ה' ויאמר.
(יב) יברכך ה' אלוהי ישראל כי בן איש ישר ותמים אתה אשר לא חשך מדל ידו. (יג) ברוכה אשתך לה' וגם אבותיך ברוכים יהיו. (יד) יתנכם אלוהים לראות בנים ובני בנים גם שלשים וגם רבעים וכל זרעכם ברוכים יהיו מאת ה' אלוהי ישראל המשל מעולם ועד העולם ויאמרו כלם אמן.
(טו) וישבו לאכול ולשתות ותהי שמחתם שלמה לפני ה'. 

[חזרה לעיר טובי]
(א) ויהי כי אחר טוביה לשוב אל בית אבותיו על דבר חתונתו וידאג לו אביו ויאמר. (ב) מדוע בושש בני לשוב ומה יעצרהו. (ג) האם מת גבאל, ואין שם איש להשיב לו את הכסף. (ד) ויתעצבו שניהם אל לבם האיש ואשתו כי לא שב בנם ליום מועד. (ה) ותבך האשה ותמאן להינחם, ותקרא בני בני אור עינינו ומשען שיבתנו נחמת חיינו ותקוות משפחתנו, למה שלחנוך אל ארץ נכריה. (ו) הלא מצאנו בך הון יקר אם לא שלחנוך. (ז) ויאמר טובי אליה החרישי ואל תעצבי, כי חי בנך ולבב רעהו נאמן. (ח) ותמאן להתנחם ותצא יום יום ותשב בפתח עיניים על הדרך, כי אמרה אולי אביט אתו מרחוק. (ט) ויוסף עוד רעואל לפצור בחתנו ויאמר שב נא עוד אתנו, ואשלח מלאך אל אבותיך להגיד להם כי שלום לך. (י) ויען טוביה ויאמר ידעתי כי ארכו ימי לכתי לאבי ולאמי וידאגו לנפשי לכן אל תעצרני מלכת. (יא) ויהי כי הציק לו רעואל בדבריו והוא לא שמע להם, ויפקד את שרה בתו על ידו. (יב) וייתן לו מחצית כל רכושו בעבדים ובשפחות בצאן בבקר ובגמלים, וגם כסף רב מאוד וישלחהו בשלום, ויאמר: (יג) ה' אלוהים ישלח מלאכו לפניך לשמורך בדרך, ומצאת את אבותיך חיים ושלמים. (יד) לו יעשה ה' עמדי עוד את החסד לראות את זרעכם בטרם אמות. (טו) ויפלו על צווארי בתם וישקו לה, ויאמרו בשלחם אותה מאתם: (טז) כבדי בתי את אבות בעלך ואהבת את אישך בכל נפשך. (יז) שימי עיניך ולבבך על בני הבית ולכי תמיד באורחות הצנועות. 



[בבית טובי]
(ט) והמלאך אמר אל טוביה: בשובך אל ביתך וקראת אל ה' וברכת אותו, ואחר תלך לחבק את אביך. (י) ומשחת את עיניו במררת הדג אשר בידך, ונפקחו עיניו לראות וראך ושמח בלבו. (יא) והכלב אשר לקחו אתם עבר לפניהם הביתה כמבשר בשורה, וייחפז זנבו וירקד ויפזז סביב. (יב) וישמע את אביו העיור ויקום ויהי כי נחפז ללכת ויפל ויינגף. (יג) ויקרא לאחד מעבדיו להנחותו בידו לקראת בנו. (יד) ותרץ גם אמו לקראתו, וישקו לו ויבכו מחדוות לבבם. (טו) ויהי אחרי התפללם אל ה' ויודו לו חסדו וישבו יחדו. (טז) וייקח טוביה את המררה וימשח בה את עיני אביו, ויהי כחצי שעה והנה עור לבן נראה בעיניו כעור ביצה. (יז) ויתפוש טוביה את העור ויעבירו מעל עיניו ותפקחנה. (יח) ויברכו את שם ה' הוא ואשתו וכל קרוביו. (יט) וטובי אמר בתפלתו: ה' אלוהי ישראל אתה ייסרתני ותרפאני, ועתה אודה את שמך על חסדך כי הראיתני את בני טוביה. (כ) ויהי לימים עוד שבעה ותבוא גם שרה כלתו עם כל העבודה והמקנה והגמלים אשר אתה. (כא) וגם כסף רב הביאה מלבד הכסף אשר השיב גבאל לבעלה. (כב) ויספר טוביה לאביו ולאמו את כל החסד אשר עשה ה' עמו ביד העלם אשר נחהו בדרך. (כג) ויבואו גם אכיור ונבות דודיו וישמחו לקראתו על כל הטובה אשר עשה ה' עמו, ויעשו משתה שבעת ימים ויהיו אך שמחים. 

[פרידה מהמלאך]
(א) ויהי כי מלאו ימי המשתה ויקרא טובי אל בנו ויאמר אליו. (ב) מה השכר אשר אתן לאיש הנכבד אשר הוליכך בכל הדרך. (ג) ויען טוביה את אביו ויאמר הנוכל שלם לו גמולו ככל הטוב והחסד אשר עשה עמדי. (ד) הלא הוציאני ויביאני בשלום, והוא הלך אל גבאל לקחת את הכסף מידו. (ה) על ידו נשאתי את האישה הזאת ולמשוש אבותיה הסיר את רוח הרעה מעליה. (ו) גם הצילני מפי הדג אשר היה קרוב לבלעני, וגם את עיניך האיר, ואיך נשלם לו כפי אמיתו וחסדו. (ז) לכן אבי חלה נא את פניו אולי תיקר נפשנו בעיניו לקחת מחצת קנייני ורכושי אשר הבאתי אתי. (ח) ויקראו לו ויאמרו אם נא מצאנו חן בעיניך ולקחת את החצי מכל אשר לנו בשכרך. (ט) ויען המלאך ויאמר להם בלט הודו והללו לה' אלוהי השמים לעיני כל חי על רוב רחמיו וחסדיו אשר עשה עמכם. (י) עצת מלכים ומצפוניהם להסתר וחסדי ה' ופעולותיו להגלות. (יא) טוב תפילה וצדקה וצום מהון ואוצר רב. (יב) צדקה תציל ממות ומתן בסתר יכפה אף. (יג) בידם תוצאות חיים ופעלי און שנאי נפשם. (יד) ועתה אמת יהגה חכי ומצפוני אלוה לא אכחד. (טו) כאשר התפללת בבכי אל ה' ותקום משלחנך לאסף את המתים ותסתירם בביתך לקוברם בלילה הבאתי את תפילתך לפני מרום קדשו. (טז) ויען כי יקרת בעיניו ייסרך אלוהים לבעבור תבחן צדקתך. (יז) ועתה שלחני אלוהים לרפואתך ולהסיר את הרוח כאשר הבעיתה את שרה כלתך. (יח) הנה אנכי רפאל מלאך אלוהים, ואחד משבעת המלאכים המשרתים את פני ה'. (יט) ויהי בשמעם את הדברים האלה ויך לבבם אותם ויפלו על פניהם ארצה. (כ) ויאמר המלאך אליהם שלום לכם אל תיראו כי על פי ה' הייתי עמכם לכן הללו לה' וברכו שמו. (כא) הנה נדמיתי אוכל ושותה עמכם אולם אשבעה לחם שמים הנעלם מעיני כל חי. (כב) ועתה קרבה העת לשוב לאשר שלחני ואתם הודו לה' חסדו והגידו בעמים עלילותיו. (כג) ויהי ככלותו לדבר ויתעלם ולא יספו עוד לראותו. (כד) ויפלו על פניהם וישתחוו שלש שעות לה'. (כה) ויהי בקומם ויספרו בקהל את פעולות ה' ואת נפלאותיו אשר עשה. 

[תפילת טובי]
(א) ויפתח טובי הזקן את פיו להודות לה' ויאמר.
(ב) ה' אלוהים מה אדיר שמך מלכותך מלכות כל עולמים. (ג) אתה תכאיב ותחבוש תוריד שאול ותעל ואין מידך מציל. (ד) ואתם בני ישראל הודו לה' חסדו ובקרב גויים הללוהו. (ה) כי נפזרתם בגויים לא ידעוהו לשיח בכל נפלאותיו ולמען ידעו כולם כי אין אלוהים זולתו. (ו) הוא ייסרנו כי חטאנו ויושיענו ברב חסדיו. (ז) ראו מה פעל שדי בנו ושבחו ביראה מפעליו. (ח) הללו למלך עולמים כאשר אהללנו בארץ שבינו, כי הגדיל חסדו עִם עַם מרי וחוטא. (ט) שובו בנים שובבים ועשו משפט וצדקה, ובטחו ברוב חסדיו. (י) שוש אשיש בה' ותגל נפשי באלוהי. (יא) הללוהו בחירי ה' הודו ורננו לשמו. 
(יב) ואת ירושלים קריית אל הוא פקד בשבט פשעך והוא ישוב וירחמך. (יג) הללי לה' חסדו ושבחי שם עליון. (יד) כי יקים סוכתך ואת שבותך ישיב, ושמחת עולם על ראשך. (טו) כאור בהיר תזהירי ותכבדי בכל כנפות ארץ. (טז) ממרחק ינהרו גויים אליך ויובילו לך שי. (יז) בקרבך ישתחוו לה' וקריה הקדושה תקראי. (יח) ארורים בוזיך יישמדו חורפיך וברוכי אל כל בוניך. (יט) עוד תעלוזי על זרעך, כי כל השבים ברוכי ה' הם. (כ) אשרי מאהביך ושמחים בשלומך. (כא) ברכי נפשי את ה', כי יפדה ירושלים מעונייה. (כב) אשרי כי יחזה זרעי הוד תפארתך. (כג) שעריך בת ציון ספיר ונופך יבנו וחומותיך אבני חפץ. (כד) רצפת חוצותיך שיש וברחובותיך ירננו הללויה. (כה) ברוך ה' כי הקימך ומלכותו תקום עליך לעולם ועד אמן.

[צוואת טובי]
(א) ויחי עוד טובי אחרי נפקחו עיניו ארבעים ושתים שנה, וירא בנים ובני בנים. (ב) ויהיו כל ימי טובי מאה שנה ושתים שנים, וימת ויקבר בנינוה. (ג) כי בן חמישים ושש היה כאשר עוורו עיניו, ובשנת השישים נפקחו. (ד) ויכל את שאר ימיו בטוב, וילך הלוך וגדל ביראת ה', וייאסף בשלום אל עמיו. (ה) ויהי לפני מותו ויקרא לבנו לטוביה ולשבעת בני בניו ויאמר אליהם.
(ו) הנה איד נינוה קרוב לבוא, כי דבר ה' לא ייפול ארצה, וכל הנדחים מארץ יהודה יקבצו וישובו. (ז) כי ארצנו השוממה תהיה נושבת, ובית ה' השרוף ישוב ויבנה, ונהרו אליו כל יראי ה'. (ח) וגם הגויים יעזבו את אלוהיהם ובאו ירושליימה לשבת בתוכה. (ט) גויים ומלכיהם יעלצו וישמחו בה וישתחוו אל ה' אלוהי ישראל. (י) ועתה בני שמעו מוסר אביכם. (יא) עבדו את ה' באמת ועשו את הטוב בעיניו. (יב) וגם את בניכם תלמדו להתהלך בתמים לחונן דלים ולאהבה את ה' בכל לבבם ובכל נפשם. (יג) ועתה שמעו לקולי ואל תעמדו בנינוה כי אם ביום אשר קברתם את אמכם בקברי קומו וסעו מזה. (יד) כי רואה אנכי את העיר כי כלתה בחטאיה.



             
--------
daniEl I. Ginerman
POB 50127 - Carmiel 21605 - Israel
Voice/SMS/Whatsapp: +972-525-801088

http://kolisrael.tv/fb
http://ginerman.com/fb
http://sifteimevaser.org/fb
http://kolisrael.tv/youtube
http://twitter.com/danielginerman

Colaboraciones para el sosten de la Comunidad de Torah: http://todosjuntos.ieshivah.net
Nuestra tienda de kodesh: http://benadam.net/fb

החשבים להשכיח את־עמי שמי בחלומתם אשר יספרו איש לרעהו כאשר שכחו אבותם את־שמי בבעל


בס"ד - התחלת טיוטה לקרת ראש השנה ה'תשע"ג

[ירמ' כג,כז] החשבים להשכיח את־עמי שמי בחלומתם אשר יספרו איש לרעהו כאשר שכחו אבותם את־שמי בבעל = 5773

להשכיח את־עמי שמי = 1244 = הכרזת העצמאות = [מש' ד,כה] עיניך לנכח יביטו ועפעפיך יישרו נגדך {מלבים: "עיניך לנכח יביטו" העינים יציינו עיניו הפתוחים, והעפעפים יציינו סגירת העינים ע"י העפעפים המכסים אותם, והאדם צריך לפתוח עיניו בעניני הנפש להביט אל האלהים ומעשהו לראות מעשיו וגבורותיו וללכת בדרכיו, ועז"א "עיניך לנכח יביטו", שנוכח מציין ההגבלה ביושר נגד איזה נקודה, ובא כמה פעמים על ההגבלה נגד tאלהים שמזה בא שם נכחה, ונכוחה לא תוכל לבא (ישעיה נ"ט), וצריך אתה שיביטו עיניך נכח דרכי ה' כמ"ש עיני תמיד אל ה' כמש"פ שם, "ועפעפיך יישירו נגדך" אמנם בעניני הגוף ותאותיו צריך לסגור את עיניו, ולא יתור אחר מראה עיניו עד שעל ידי עפעפיך יישירו נגדך יפעלו שתהיה הליכתך בדרך הישר מה שנוגע נגדך, בעניני הגוף ותאותיו, וגם רצה לומר שבזה ילכו נגדך, נגד יצר הלב ותאותיו וחפצי הגוף והחומר:  ----  מצודת דוד: "לנוכח" - ראה בהתבוננות יתירה תכלית המעשה אשר תעשה ואז עפעפיך יוליכוך בדרך הישר  ----   עקדת יצחק עב: (משלי ד כה): "עיניך לנכח יביטו, ועפעפיך יישירו נגדך" - שהצריך שיהא לו אות נכחו אליו יביט ויכוין בכל מעשיו, ולא עוד אלא שעפעפיו יצמצמו הבטתו ויישירו נגדו, כדרך בקיאי מורי החצים, עד שתהיה הבטת הנכח מצומצמת כמעט אל נקודה, כי הנכחיות הוא דבר שלא יפרד מהנקודה אפילו במחשבה...
ואמר (משלי ד כז): "אל תט ימין ושמאל הסר רגלך מרע". והכוונה, שענין ההבטה וההשקפה המוטלת עליו בעיני בחינתו הוא שישמר מהימין והשמאל בכוונותיו, שהם קצות היתרון והחסרון אשר בכל המדות, רק שיכוין אל חוט השערה אשר באמצע, ולא יחטיא. לפי שכל אחת מהקצוות הוא הרע, והאמצע לבדו הוא הנכון...
ולזה הוא מה שאמרוהו חכמי האמת, בהישירם אל התכלית העליון שבתכליות, (משנה אבות ב): "וכל מעשיך יהיו לשם שמים". הנה, שמו אות נכבד ונפלא למראה עיני כל בעל דת יישיר נגדו בכל מעשיהם. וכמו שאמר החכם (משלי ג): "בכל דרכיך דעהו והוא יישר אורחותיך". ירצה, שתשום אותו יתעלה לתכלית בכל מעשיך, ולא תחוש אם תטה אל הימין או אל השמאל, או אם תכוין אל האמצעי, כי אותו אשר יכוון אליו השם יתברך הוא הנכון.
והוא אמרם ז"ל "בכל דרכיך דעהו - ואפילו לדבר עבירה", שהיציאה אל הקצוות עבירה היא בידו, רק אם תהיה הכוונה לשם שמים. וכמו שאמרו (נזיר כג, ב): "גדולה עבירה לשמה ממצוה שלא לשמה וכו'". ודקדקו זה מאומרו "והוא יישר אורחותיך", יאמר שהכוונה הזאת תשים העקוב למישור, והפעולות המוחזקות בפחיתיות ישובו מעלות. ..

}


בחלומתם אשר יספרו איש לרעהו = 2005 = [תהי' קיט,פו] כָּל מִצְו‍ֹתֶיךָ אֱמוּנָה שֶׁקֶר רְדָפוּנִי עָזְרֵנִי {מלבים: "כל", ואם מצד המצות, הנה באמת "כל מצותיך אמונה", שצריך להאמין, וזה יסוד המצות שיאמין במצוה ובמצותיו, ולא יחקור עליהם ולא יסבור בם סברות רק יעשה באמונה, והם אומרים שזה "שקר", מה שאני אומר "שכל מצותיך אמונה", כי הם חוקרים ומתפלספים על עניני המצות ועי"כ הם עוברים עליהם ובזה "רדפוני" על דעתי שיש להאמין ושלא לחקור ולסבור בם סברות, וע"כ "עזרני", כי ירדפוני ע"י שמירתי את המצות באמונה:}


כאשר שכחו אבותם את־שמי בבעל = 2159 = [במ' יא,ו] ועתה נפשנו יבשה אין כל בלתי אל־המן עינינו {דוגמא להבנה הפוכה ומופרחת, שיא הטוב נראה להם רע --- רמב"ן: "וטעם נפשנו יבשה" - שנתחמם טבעם מרוב התאוות ויבשה לה כדברי אונקלוס או נפשנו יבשה כי אין לה כל ללחלח אותה כי המאכל מוליד הליחות בגוף וישיב הנפש רוה ואמרו בלתי אל המן עינינו שאפילו המזון אשר אנו חיים בו איננו בידינו שתהיה נפשנו דשנה ושבעה בו אבל נתאוה לו ונשא עינינו אליו בכל עת כי באולי יבא לנו והנה אין כל בלתי תוחלת המן אמרו המשל הידוע (יומא עד) אינו דומה מי שיש לו פת בסלו למי שאין לו פת בסלו וספר הכתוב כמה מעלות במן ואמר שטעמו כטעם לשד השמן להגיד כי נפש אוכליו לא תיבש כי הוא ילחלח וירוה ותהיה נפש אוכליו כגן רוה וכמוצא מים  ---  }


רת"ס

החשבים להשכיח את־עמי שמי בחלומתם אשר יספרו איש לרעהו כאשר שכחו אבותם את־שמי בבעל

הלא עשב איאלא כשאשב
ראש:  הלאעשבאיאלכשאאש"ב = 1074 = משיח משיח משיח = לשנה הבאה בירושלים הבנויה  = [זכ' ז,ד ח,יח] ויהי דבר י-הוה צבאות אלי לאמר {מופיע פעמיים, ובכן 2148 = [ברא' מט,לג] ויכל יעקב לצות את־בניו ויאסף רגליו אל־המטה ויגוע ויאסף אל־עמיו = [שמ' טז,יט] ויאמר משה אלהם איש אל־יותר ממנו עד־בקר = [תהי' פב,ז] אכן כאדם תמותון וכאחד השרים תפלו}
  = 1074 = [תהי' כג,יג] כרחם אב על־בנים רחם יהוה על־יראיו = [תהי' קטז,יב] מה־אשיב ליהוה כל־תגמולוהי עלי


תוך:  חשביהשכיממחלומתשספרירעהאשכחבותמב"ע = 2993 = [במ' כג,יב] ויען ויאמר הלא את אשר ישים יהוה בפי אתו אשמר לדבר = [מש' כד,ו] כי בתחבלות תעשה־לך מלחמה ותשועה ברב יועץ {מלבים: "כי בתחבולות תעשה לך מלחמה ותשועה ברוב יועץ", כבר הזכרתי (למעלה י"ב י"ד) שלמלחמה אין די בעצה אחת לבד כי גם האויב יש לו עצה, וצריך תחבולה שהוא קישור עצות רבות זאח"ז, שנגד כל עצה שיעמיד האויב יהיה לו עצה אחרת כנגדו, ולכן למלחמה צריך יועצים הרבה שכל אחד יעמיד עצה אחרת. כי כל מיני העצות כולם צריכים, וזה לקח למשל אל מלחמת הנפש עם אויביו, שלא תנצח בכח החכמה לבד, שהוא יועץ אחד מיוחד, כי גם האויב בא בעצות המתנגדים לעצת החכמה, וצריך שיתקבצו כל יועצי הנפש שהיא החכמה והבינה והדעת, שבכח הדעת שהשיג הכל בידיעה ברורה יעמיד תחבולות וקישור עצות נגד עצת התאוה והיצר, ואז יאמץ כח: } = [תהי' יג,ב] עד־אנה יהוה תשכחני נצח עד־אנה תסתיר את־פניך ממני   = [תהי' פב,ב] עד־מתי תשפטו־עול ופני רשעים תשאו־סלה

 
סוף:  מחתיימרושורומתי"ל = 1706 = סוריה לבנון מצרים ירדן איראן עיראק = [איוב לד,יד] אם־ישים אליו לבו רוחו ונשמתו אליו יאסף = [רות א,י] ותאמרנה־לה כי־אתך נשוב לעמך (כי אתך נשוב לעמך = 969 = [תהי' קמה,ט] טוב־יהוה לכל ורחמיו על־כל־מעשיו = תשובה מיראה; אתך נשוב לעמך = 939 = כל ישראל ערבים זה בזה = חידוש תורה) = [תהי' פט,ל] ושמתי לעד זרעו וכסאו כימי שמים {מלבים: ושמתי לעד זרעו", שגם אם יחטאו יתקיימו לעד, כי אחזיר אותם בתשובה, "וכסאו (אשים לעד) כימי שמים", ועתה יבאר איך יהיה זה, והלא יש אופן שיחטאו בניו ויפסקו החסד והאמונה, אומר.  }

תהילים פרק פט

א מַשְׂכִּיל, לְאֵיתָן הָאֶזְרָחִי.
ב חַסְדֵי יְהוָה, עוֹלָם אָשִׁירָה; לְדֹר וָדֹר, אוֹדִיעַ אֱמוּנָתְךָ בְּפִי.
ג כִּי-אָמַרְתִּי--עוֹלָם, חֶסֶד יִבָּנֶה; שָׁמַיִם, תָּכִן אֱמוּנָתְךָ בָהֶם.
ד כָּרַתִּי בְרִית, לִבְחִירִי; נִשְׁבַּעְתִּי, לְדָוִד עַבְדִּי.
ה עַד-עוֹלָם, אָכִין זַרְעֶךָ; וּבָנִיתִי לְדֹר-וָדוֹר כִּסְאֲךָ סֶלָה.
ו וְיוֹדוּ שָׁמַיִם פִּלְאֲךָ יְהוָה; אַף-אֱמוּנָתְךָ, בִּקְהַל קְדֹשִׁים.
ז כִּי מִי בַשַּׁחַק, יַעֲרֹךְ לַיהוָה; יִדְמֶה לַיהוָה, בִּבְנֵי אֵלִים.
ח אֵל נַעֲרָץ, בְּסוֹד-קְדֹשִׁים רַבָּה; וְנוֹרָא, עַל-כָּל-סְבִיבָיו.
ט יְהוָה, אֱלֹהֵי צְבָאוֹת--מִי-כָמוֹךָ חֲסִין יָהּ; וֶאֱמוּנָתְךָ, סְבִיבוֹתֶיךָ.
י אַתָּה מוֹשֵׁל, בְּגֵאוּת הַיָּם; בְּשׂוֹא גַלָּיו, אַתָּה תְשַׁבְּחֵם.
יא אַתָּה דִכִּאתָ כֶחָלָל רָהַב; בִּזְרוֹעַ עֻזְּךָ, פִּזַּרְתָּ אוֹיְבֶיךָ.
יב לְךָ שָׁמַיִם, אַף-לְךָ אָרֶץ; תֵּבֵל וּמְלֹאָהּ, אַתָּה יְסַדְתָּם.
יג צָפוֹן וְיָמִין, אַתָּה בְרָאתָם; תָּבוֹר וְחֶרְמוֹן, בְּשִׁמְךָ יְרַנֵּנוּ.
יד לְךָ זְרוֹעַ, עִם-גְּבוּרָה; תָּעֹז יָדְךָ, תָּרוּם יְמִינֶךָ.
טו צֶדֶק וּמִשְׁפָּט, מְכוֹן כִּסְאֶךָ; חֶסֶד וֶאֱמֶת, יְקַדְּמוּ פָנֶיךָ.
טז אַשְׁרֵי הָעָם, יֹדְעֵי תְרוּעָה; יְהוָה, בְּאוֹר-פָּנֶיךָ יְהַלֵּכוּן.
יז בְּשִׁמְךָ, יְגִילוּן כָּל-הַיּוֹם; וּבְצִדְקָתְךָ יָרוּמוּ.
יח כִּי-תִפְאֶרֶת עֻזָּמוֹ אָתָּה; וּבִרְצוֹנְךָ, תרים (תָּרוּם) קַרְנֵינוּ.
יט כִּי לַיהוָה, מָגִנֵּנוּ; וְלִקְדוֹשׁ יִשְׂרָאֵל מַלְכֵּנוּ.
כ אָז דִּבַּרְתָּ בְחָזוֹן, לַחֲסִידֶיךָ-- וַתֹּאמֶר, שִׁוִּיתִי עֵזֶר עַל-גִּבּוֹר;
הֲרִימוֹתִי בָחוּר מֵעָם.
כא מָצָאתִי, דָּוִד עַבְדִּי; בְּשֶׁמֶן קָדְשִׁי מְשַׁחְתִּיו.
כב אֲשֶׁר יָדִי, תִּכּוֹן עִמּוֹ; אַף-זְרוֹעִי תְאַמְּצֶנּוּ.
כג לֹא-יַשִּׁיא אוֹיֵב בּוֹ; וּבֶן-עַוְלָה, לֹא יְעַנֶּנּוּ.
כד וְכַתּוֹתִי מִפָּנָיו צָרָיו; וּמְשַׂנְאָיו אֶגּוֹף.
כה וֶאֱמוּנָתִי וְחַסְדִּי עִמּוֹ; וּבִשְׁמִי, תָּרוּם קַרְנוֹ.
כו וְשַׂמְתִּי בַיָּם יָדוֹ; וּבַנְּהָרוֹת יְמִינוֹ.
כז הוּא יִקְרָאֵנִי, אָבִי אָתָּה; אֵלִי, וְצוּר יְשׁוּעָתִי.
כח אַף-אָנִי, בְּכוֹר אֶתְּנֵהוּ; עֶלְיוֹן, לְמַלְכֵי-אָרֶץ.
כט לְעוֹלָם, אשמור- (אֶשְׁמָר-) לוֹ חַסְדִּי; וּבְרִיתִי, נֶאֱמֶנֶת לוֹ.
ל וְשַׂמְתִּי לָעַד זַרְעוֹ; וְכִסְאוֹ, כִּימֵי שָׁמָיִם.
לא אִם-יַעַזְבוּ בָנָיו, תּוֹרָתִי; וּבְמִשְׁפָּטַי, לֹא יֵלֵכוּן.
לב אִם-חֻקֹּתַי יְחַלֵּלוּ; וּמִצְו‍ֹתַי, לֹא יִשְׁמֹרוּ.
לג וּפָקַדְתִּי בְשֵׁבֶט פִּשְׁעָם; וּבִנְגָעִים עֲו‍ֹנָם.
לד וְחַסְדִּי, לֹא-אָפִיר מֵעִמּוֹ; וְלֹא-אֲשַׁקֵּר, בֶּאֱמוּנָתִי.
לה לֹא-אֲחַלֵּל בְּרִיתִי; וּמוֹצָא שְׂפָתַי, לֹא אֲשַׁנֶּה.
לו אַחַת, נִשְׁבַּעְתִּי בְקָדְשִׁי: אִם-לְדָוִד אֲכַזֵּב.
לז זַרְעוֹ, לְעוֹלָם יִהְיֶה; וְכִסְאוֹ כַשֶּׁמֶשׁ נֶגְדִּי.
לח כְּיָרֵחַ, יִכּוֹן עוֹלָם; וְעֵד בַּשַּׁחַק, נֶאֱמָן סֶלָה.
לט וְאַתָּה זָנַחְתָּ, וַתִּמְאָס; הִתְעַבַּרְתָּ, עִם-מְשִׁיחֶךָ.
מ נֵאַרְתָּה, בְּרִית עַבְדֶּךָ; חִלַּלְתָּ לָאָרֶץ נִזְרוֹ.
מא פָּרַצְתָּ כָל-גְּדֵרֹתָיו; שַׂמְתָּ מִבְצָרָיו מְחִתָּה.
מב שַׁסֻּהוּ, כָּל-עֹבְרֵי דָרֶךְ; הָיָה חֶרְפָּה, לִשְׁכֵנָיו.
מג הֲרִימוֹתָ, יְמִין צָרָיו; הִשְׂמַחְתָּ, כָּל-אוֹיְבָיו.
מד אַף-תָּשִׁיב, צוּר חַרְבּוֹ; וְלֹא הֲקֵימֹתוֹ, בַּמִּלְחָמָה.
מה הִשְׁבַּתָּ מִטְּהָרוֹ; וְכִסְאוֹ, לָאָרֶץ מִגַּרְתָּה.
מו הִקְצַרְתָּ, יְמֵי עֲלוּמָיו; הֶעֱטִיתָ עָלָיו בּוּשָׁה סֶלָה.
מז עַד-מָה יְהוָה, תִּסָּתֵר לָנֶצַח; תִּבְעַר כְּמוֹ-אֵשׁ חֲמָתֶךָ.
מח זְכָר-אֲנִי מֶה-חָלֶד; עַל-מַה-שָּׁוְא, בָּרָאתָ כָל-בְּנֵי-אָדָם.
מט מִי גֶבֶר יִחְיֶה, וְלֹא יִרְאֶה-מָּוֶת; יְמַלֵּט נַפְשׁוֹ מִיַּד-שְׁאוֹל סֶלָה.
נ אַיֵּה, חֲסָדֶיךָ הָרִאשֹׁנִים אֲדֹנָי: נִשְׁבַּעְתָּ לְדָוִד, בֶּאֱמוּנָתֶךָ.
נא זְכֹר אֲדֹנָי, חֶרְפַּת עֲבָדֶיךָ; שְׂאֵתִי בְחֵיקִי, כָּל-רַבִּים עַמִּים.
נב אֲשֶׁר חֵרְפוּ אוֹיְבֶיךָ יְהוָה: אֲשֶׁר חֵרְפוּ, עִקְּבוֹת מְשִׁיחֶךָ.
נג בָּרוּךְ יְהוָה לְעוֹלָם: אָמֵן וְאָמֵן.