אוסף בלתי מאורגן, בלתי שונן, בלתי מוגה, בלתי מסונן, של רעיונות פתאומיים, ניצוצות כבי' אקראיים, מספרים גולמיים וקישורים לאו דוקא ראוים עם ציטוטים קטנים וחומר למחשבה, שמהוים מפתחות ללימודים שלנו השמחים, באהלינו הגלילי ובארמונות שפתי מבשר ע"ר בערוצים שונים. www.eduplanet.net
AbracaAdabrá.Ediciones
יום שישי, 30 בדצמבר 2016
זיווגים של אותיות וזיווגים של האדם, תבנית משל ונמשל הדדי המתהווה בכל מקום, על כל זוג, מן הכלל אל הפרט ומן הפרט אל הכלל
יום שני, 27 ביוני 2016
טבריה צפת מירון
1 | . | וַיֹּאמֶר, יִרְמְיָהוּ הָיָה דְּבַר-יְהוָה, אֵלַי לֵאמֹר. | (ירמיהו, לב,ו) |
2 | . | מַה-יָּקָר חַסְדְּךָ, אֱלֹהִים וּבְנֵי אָדָם--בְּצֵל כְּנָפֶיךָ, יֶחֱסָיוּן. | (תהילים, לו,ח) |
בין עבודה למלאכה למלאכת עבודה - ראשית מחקר
[ברא' ב,ה] "וכל שיח השדה טרם יהיה בארץ, וכל עשב השדה טרם יצמח, כי לא המטיר י-הוה א-להים על הארץ, ואדם אין לעבד את האדמה" = 3906 = [ברא' א,ח] "ויאמר א-להים: ישרצו המים שרץ נפש חיה, ועוף יעופף על הארץ, על פני רקיע השמים"
שיח השדה אינו מצוי, ועשב השדה לא צמח עדיין, משתי סיבות: כי ה' לא המטיר מלמעלה על הארץ מתחת, ומכיוון שאדם אין לעבוד את האדמה.
זה קורה בגן עדן. הצמחים צמחו ביום השני של הבריאה. אבל שיח ועשב השדה (השיח של המלכות העליונה, והעשבים שלה: מה הם? ***) לא צומחים, כי האדם (הצפוי לעבוד את האדמה, וכתוצאה מכך יצמיח השדה) טרם נברא, ואין מי שיעבוד את האדמה. כנראה, עבודת האדמה נועדה להצמיח את שיח השדה, את שיח המלכות העליונה ועשביה
בכל אופן, אנחנו מצווים לעבוד את ה' ואת אפס מלבדו. אז מה פתאום שנעבוד את האדמה? איזו אדמה לעבוד, באיזה כלים ובאיזה אופן?
לענין מעשה כפיים המשנה את המצוי בעולם העשיה (וממנו והלאה), יש בתורה בטוי אחר: מלאכה. וישבות א-להים ביום השביעי ויקדש אותו, כי בו שבת מכל מלאכתו. ומה ענין אותה מלאכה? אשר ברא א-להים לעשות, כלומר, שהמלאכה נועדה להביא את הנברא אל רמת הנעשה.
עושה עבודה מכונה עבד, כי עבודה היא עניין התמסרות וסגידה. עושה מלאכה הוא אשר עושה בכפיו מעשים המשנים את מה שיש (מתקנים, מוסיפים, או להפך) ברמה הגשמית. בני ישראל היינו עבדים במצרים אף העבידו אותנו עבודת פרך, המפריכה את האדם, מכיון שנשתעבדנו למצרים, עבדנו *את* מצרים.
ומשם, שביום השביעי כל מלאכת עבודה לא תעשו. עבודה עושים בשבת דוקא, הרי עובדים את הא-להים לאורך כל היום. אבל מלאכת עבודה, מעשה כפיים לשנות את המצוי ברמה הגשמית, אסורה בשבת בתכלית.
אז, בירידת אדם וחוה מגן עדן, וישלחהו ה' א-להים מגן עדן, לעבוד את האדמה אשר לוקח משם. ולא כפשט המקובל, שהאדם יורד כדי שיעבוד את האדמה כפשוטה אשר נבנה ממנה (שגם לא היתה כללות האדמה, אלא רק עפר מן האדמה), אלא שהוא יורד לעולם העשיה לעבוד את אותה אדמה של גן עדן תחתון בעולם היצירה, שבהיותו עומד עליה לא עבד, ובכך הוא יורד כדי לראות ולייחל אליה מלמטה, כדי לעבוד אותה, לסגוד לה, על מנת ששיח השדה יצמח, כי ללא שיח השדה, ללא השיחה והאמרה היורדת מהמלכות העליונה, אין תחיה לעולמות התחתונים.
ועם זאת, קל להבין את התפלה שאנו מתפללים לאחר קריאת מעשי הקרבנות בשחרית: אתה צויתנו להקריב קרבן התמיד במועדו, ולהיות כהנים בעבודתם (לכהנים יש את העבודה, הכנוי עבודה הולך אחרי מעשה הכהנים) ולויים בדוכנם (אשר אינם עושים עבודה אלא משרתים לה ומזמרים) וישראל במעמדם (כל יתר העם רק עומד, מפגין נוכחות ותמיכה למעשה העבודה אשר העובדים עושים). ועתה, בעוונותינו.... ואתה אמרת: ונשלמה פרים שפתינו (שמעשה שפתיים בו אנחנו הוגים את מצוות העבודה שאיננו רשאים לקיים, יעלה כאילו קיימנו אותם, כולנו, על ידי הכהנים אשר אינם רשאים היום לעבוד). לכן, יהי רצון יאו"א שיהא שיח שפתותינו חשוב ומקובל ומרוצה לפניך כאלו הקרבנו קרבן התמיד במועדו: שכאן למטה, באדמה התחתונה, יספיק בשיח שלנו כדי להצמיח את שיח השדה באדמה העליונה, אשר טרם יצמח מהיעדר אדם עליון לעבוד את האדמה.
וכל עוד אדם אין לעבוד את האדמה, שיח השדה אינו נשמע, ועשב השדה אינו צומח.
באשר לענין "עשב השדה" = 686 = (דב' ל,יט) "ובחרת בחיים", הוא נברא ביום השני לבריאה, ואיננו בטוח שהוא הוא אותו עשב זורע זרע אשר על פני כל הארץ, או אותו ירק עשב, הנתנים לאדם הנברא וטרם נעשה, ביום הששי.
אמנם, מאוחר יותר (ברא' ג,יח), בעת ירידת האדם אל הארץ התחתונה, אומר הבורא אל האדם "ואכלת את עשב השדה", כי האדמה נעשתה ארורה בעבורו והיא רק תצמיח לו קוץ ודרדר... ובכ"ז השדה יצמיח לו עשה לאכול. גירוש האדם הוא מן האדמה אשר במעשיו התנכר לה; אז הוא ירד אל הארץ התחתונה, שם "בזעת אפיך תאכל לחם", לא לנצח, אלא רק "עד שובך אל האדמה, כי ממנה לקחת (לוקחת)", עד שובו אל האדמה העליונה ממנה גורש. ואל נח (ברא' ט,ג) נותן הבורא לאכילה את כל רמש אשר הוא חי, "כירק עשב, נתתי לכם את כל": כאותו ירק עשב אשר ניתן לאדם עוד בהיותו באדמה העליונה, לפני הגירושין, ואותו ירק עשב עדיין בידי האדם (!), כמוהו גם את בשר בעלי החיים יתיר ה' לנח ולבניו.
בזעת אפיך תאכל לחם = 1119 = [איוב לא,כו] "אם אראה אור כי יהל, וירח יקר הולך" \מצודת דוד: האם כאשר ראיתי אור השמש אשר יזהיר ביותר, והירח המאיר והולך ומוסיף אורה"? עכ"ל - אפילו הכי קאי עלי בזעת אפיך תאכל לחם?\ = (ש"א ו,יג) "קצרים קציר חטים בעמק" = (מ"א ג,כא) "ואקם (ואקום) בבקר להיניק את בני" = (מ"א ג,כה) "גזרו את הילד החי לשנים" = (איוב כז,ח) "כי מה תקות חנף" = (איוב מ,ח) "תפר משפטי"
"עשב השדה" = 686 = (שמ' יג,כב) "לא ימיש עמוד הענן" = (ש"א כח,יג) "כי מה ראית" = (ש"ב טו,כו) "כאשר טוב בעיניו" = (מ"א יד,כה) "על ירושלם" = (מ"ב יז,יג) "ככל התורה" = (ירמ' מח,יז) "תפארה"
ויש גם "שיח השדה" = 632 = (ברא' לא,מט) "איש מרעהו" = (במ' ה,יז) "ונתן אל המים" = (במ' יד,יח) "ארך אפים ורב חסד" = (דב' כט,כב) "אשר הפך י-הוה" = (ש"ב יט,לה) "כי אעלה את המלך" = (מ"א ח,נד) "להתפלל אל י-הוה" = (מ"א יב,לג) "ויעל על המזבח להקטיר" = (ירמ' לא,לב) "והייתי להם לא-להים" = (מיכה ז,יט) "ישוב ירחמנו" = (תהי' סח,לג) "שירו לא-להים" = (איוב כח,יב) "מאין תמצא" = (תהי' קיט,קכב) "אל יעשקני זדים" =
ויש "ירק עשב" = 682 = (ברא' יח,כח) "ארבעים וחמשה" = (ירמ' ב,טו) "נתנו קולם" = (תהי' כא,יג) "במיתריך" = (תהי' מז,ז) "זמרו למלכנו זמרו" = (תהי' מח,טו) "הוא ינהגנו על מות" = (מש' כב,ד) "עשר וכבוד וחיים"
האדמה אשר לקח משם = 1074 = (מש' יג,יד) "תורת חכם" =
= 1074 = [תהי' כג,יג] כרחם אב על־בנים רחם יהוה על־יראיו = [תהי' קטז,יב] מה־אשיב ליהוה כל־תגמולוהי עלי
גלם בראשית ד
העולם נוצר מתוך אבן השתיה, מקומה קודש הקדשים, על הר המוריה, בירושלים, מרכזה של ארץ ישראל. מעל לירושלים זו ישנה ירושלים של מעלה, ירושלים המושלמת ברוחניות, אשר כוחה ניזון מעבודת הקודש הנעשית בירושלים של מטה. כשאדם וחוה חטאו, הורדו מגן העדן אל ארץ ישראל, כפי שנאמר: "וישלחהו י-הוה א-להים מגן עדן, לעבד את האדמה אשר לקח משם" = 2275, אותה ארץ (דב' ד,ה) "אשר אתם באים שמה לרשתה", בני ישראל, להציל קדושתה לאחר כ"ו דורות וכן בכל עת אשר קבלנו רשות משמים לשוב אל ארצנו. אדם הראשון, אשר נעשה עפר מאדמת ישראל, יחזיר טובה לאדמתו בכך שילך
לעבד את האדמה = 562 = (ברא' י,כה) "כי בימיו נפלגה הארץ" = (ויק' כד,כב) "משפט אחד יהיה לכם" = (יש' יד,כד) "היא תקום" = (יש' יט,ב) "עיר בעיר" = (דה"ב כט,יט) "ואת כל הכלים" = (תהי' נח,יא) "ישמח צדיק" = (תהי' קיט,קסב) "שלל רב" = (איוב ב,יא) "ויבאו איש ממקמו" = (דניאל ח,י) "עד צבא השמים" = (דניאל ט,יד) "ויבאה עלינו כי צדיק י-הוה א-להינו"
וישלחהו י-הוה א-להים מגן עדן = 694 = (דב' יג,ד) "בכל לבבכם ובכל נפשכם" = (שופ' יח,א) "אין מלך בישראל" = (מ"ב כד,י) "ותבא העיר" = (זכ' ח,ז) "מבוא השמש" = (תהי' כח,ו) "ברוך י-הוה כי שמע" = (תהי' קיט,מ) "בצדקתך חיני" = (איוב יב,ד) "צדיק תמים"
יום רביעי, 9 במרץ 2016
נועם ה' - ראשית התבוננות בנושא
ויהי נועם ה' א-להינו עלינו - והוא המניע אותנו תמיד בכל עת. ומה שעלינו זו תורת ה' אשר דרכיה דרכי נועם, והבן.
אחת שאלתי מאת ה' אותה אבקש: שבתי בבית ה' כל ימי חיי (הכנעה), לחזות בנועם ה' (הבדלה) ולבקר בהיכלו (המתקה).
ספר נפלא נכתב אולי במרומים על שני פני החוט המכונה נועם ה', ויהי רצון ויינתן לי משמים לגלותו. נועם ה' המניע את מעשה ידינו נעשה אשר נעשה (בתנאי מפורש לפיו מעשיי יקבעו בכל עת את נועם ה' -המניעם- עצמו), ונועם ה' הוא המראה הפלאי אשר לחזות בו מבדיל ומקדש אותי מכל חי, ללא מעש בכלל.
יום ראשון, 14 בפברואר 2016
עדר, הדר, אדר (בהשראת ספר השורשים לרד"ק)
חודש אדר, הדר, עדר
מאת דניאל י. גינרמן
(מקור הצלומים בספר השרשים לרד"ק)
*** עדר
א' פנימיות דה' וה' פניומיות דע'.
ע' בחינת עין צופה אל עולם הרבוי המוחשי, בחי' נוק' שאין לה מעצמה כלום ותשוקתה אל בעלה. בחי' הכנעה, שלב ראשון בתיקון, בהנהגה של עדר צאן תמים תחת שבטו של הרועה, כי הפרנסה נעדרת מלבד למבקשים אותה מהרועה ובו בלבד בוטחים.
ע' בחינת תודעה ישנה, לפיה עיקר התורה היא נתינת גבולות על ידי איסורים (למשל, שמירה על טיב הדיבור של האדם לא תבוא מתוך הכרעה עצמית הנשענת על תודעה ישרה ומתוקנת, אלא מתוך לימוד של הלכות החלות על פרטי פרטיו של כל מוצא פיו), וקשר הדדי בין קיום מצוות וקבלת שכר עליהם, או להיענש מהיעדר הליכתנו בדרכים אשר יורה הרועה לעדרו.
עדר = 274 = מרדכי, המוביל את העדר מחשכה לאורה ומאבל ליום טוב.
*** הדר
מתוך התודעה של עדר, ההדר נראה עלוי. הדר בחינת ז"א הנותן מידה לכל דבר, בו מתלבש אור אינסוף להסתגל לעולם הגבול. תודעה חדשה שלועגת לשפלות ההכנעה (כשמקובלת לא כשלב בתיקון אלא כמצב נתון בדיעבד), כי בוטחת ואינה מפחדת ואין לה ענין בעשיית הנכון גרידא כי אם בלהדר, להרים את הרעף, ליפות, לתקן, להשלים, להנגיש, לתרגם, לעצב, להאיר, לעורר. לכבוש את הגבול ולהחדיר אור בדרכי נועם ושלום אל תוך האפלה. תודעת ההדר שמחה בכל היפה והאמתי והטוב היכן ומתי שיימצא; ואינה חשה בצורך לשייך לעצמה את היקר לה, אלא רק מבקשת לחגוג ולשמוח ולהתענג בטוב ולשכון בו בעשיה זוהרת.
הדר בחי' שלב ההבדלה בתיקון, הקניית מקום ותפקיד לכל דבר. ההדר הוא עץ פורה פרי, והמושלם במינו הוא האתרוג שמתקן את המלכות, את בחינת העדר, בכך שזרעיו יפרו על פני הארץ ואור חדש תאיר על ציון מהשפעת "הדרו" = 215 = (אסתר ה,ח) "יבוא המלך והמן", כדברי אסתר בהזמנה למשתה השני, שהוא מיותר לפי ההגיון והשכל הישר, ומוצא לעצמו מניע רק ברצון של אסתר להדר בכל המהלך.
*** אדר
הרועים הגדולים נקראים אדירי הצאן (ירמ' כה,לד), ואדיר במרום ה' (תהי' צג,ד) כי נאדר בקודש (שמ' טו,יא). כל ההדר ניזון מזכירת צלם הא-להים שבאדם, מחשיפתו בכל אורחות האדם באדמה. על כן, אגב המשל הנ"ל, תודעה של הדר לא צריכה אולי את הפירוט של כל ההלכות הנוגעות לשמירת לשונו, מכיון שהמודעות הטבעית של הטוב מובילה אותה ללא פגע. ההדר רואה את הטיב והחן הנולדים מעמלו בשומו עיניו בעולם הבלי-גבול, באדר, במוחין המלובשים בו, כי מעשה ידינו כוננה עלינו ומעשה ידינו כוננהו, ומראות העין בהן אוחז העדר מטמטמות את הלב ומטעות את השכל, ואוי להם ולרועיהם.
אדר הוא מעל לגבול, בחי' ונהפוך-הוא הממתיק את הכל ברגע באופן מופלא, ואז אורה ושמחה וששון ויקר לכל. ההדר מודע לכך שאי אפשר לנהוג באדר, הבלעדי מטבעו לאדיר במרום. אך יש להתאהב באדר, ומתוך אהבת האדר, לתקן את העדר: להוכיח את הרועים המחזיקים בצאן תוך גדרות של פחד בדויות, תוך גרימת אשליה של היעדר אלוהות בעולם, תוך אמונות שוא ויראות שפלות. לגלות לעיני העדר אשר אין היעדר כלל ואין חסרון, לשבח באזניהם את הטוב והיפה, לדחוף אותם לבחור ולהדר את עולמם. הרי ההדר אינו כלוא תחת תקרת הרקיע והוא מביט בשמים, ומראה האין מדהים אותו עד השתחויה של אהבה בוערת המזככת את הלב כמו הטבילה בנהר דינור תטהרו.
"אדר" = 205 = (אסתר ה,יב) "עם המלך" גם בטוב וגם למוטב, ועל כן הבטוי מופיע פעמיים באותו פסוק, בסך 410: (תהי' נו,ד) "יום אירא, אני אליך אבטח", הוא תיאור המבחן והנסיון בו עומד עדר ישראל, ומצליח בו בהנהגת מרדכי, הרועה הנאמן.
***
דוקא בשנים מעוברות כמו זו יש פעמיים אדר, שתי פעימות בעליה "עם המלך", ושתיהן יחד יוצרות תודעה של (ירמ' לד,ח) "דרור" (= 410), הוא הכנעה שבהמתקה, ממנו נתקדם אל החופש (לשון חיפוש ובחירה, הבדלה שבהמתקה) עד להשגת החרות, המתקה שבהמתקה, דעת עליון המחבר בחיבור של אהבה את האדם עם זולתו כאשר עם עצמו.
יום רביעי, 20 בינואר 2016
קשת בענן - LIBRO BORRADOR
post #614 de este blog, como "brít", para hablar del brít. BORRADOR de citas, referencias, y explicaciones b'asicas de fuentes wikipedia y otros